Gemeente in beweging

Op deze pagina vindt u alle activtiteiten die wij organiseren in het kader van het thema "Gemeente in beweging", waaronder het programma van de kerngroep Ontmoeten & Verdiepen (O#V).

Ook Kerk en Israël valt onder de kerngroep Ontmoeten & Verdiepen van onze gemeente. Op deze pagina laten wij u dan ook meekijken in de wereld van de bijbel, van Israël, die ook de wereld is van vandaag en de wereld van morgen. Wij beperken ons hier tot activiteiten, leerhuizen en avonden die in de regio plaats vinden en worden georganiseerd door commissies Kerk en Israël. Voor meer informatie over Kerk en Israel in de PKN kijkt u op www.protestantsekerk.nl/thema/kerk-israel

Met heel veel plezier presenteren wij u het programma 2020/2021 van de kerngroep Ontmoeten # Verdiepen.

De grote ontregeling van het afgelopen voorjaar betekende dat onze activiteiten van Ontmoeten # Verdiepen noodgedwongen werden geannuleerd. Nu starten we weer op. Te midden van onzekerheid hebben wij het vertrouwen dat we elkaar weer zullen ontmoeten en ons geloof kunnen verdiepen. 
 
Met de Johanneskerk en de Geloofsgemeenschap St. Andries in Leersum hebben we een gezamenlijk jaarthema gekozen: ‘Groene Genade’.
De samenleving viel afgelopen voorjaar door de corona-crisis stil. We werden ons meer bewust van de rijkdom en schoonheid van alles wat groeide en bloeide. Helderblauwe luchten en de bomenpracht van de Heuvelrug: we hebben daar meer oog voor gekregen. We ontvangen het zonder dat we er zelf de hand in hebben: Groene Genade.

Lees meer...

 

‘Op leven en dood’ is het jaarthema van ‘Speling’, een driemaandelijks tijdschrift voor bezinning. Het begon in 1948 als een blad van de Karmelieten. Vandaag de dag gaat het tijdschrift op zoek naar eigentijdse vormen van spiritualiteit met aandacht voor mystiek, ervaringsverhalen en de Bijbel.

Dit jaar worden we door de corona-crisis diepgaand aan het denken gezet over onze wijze van leven en geloven.

Lees meer...

 

De inhoud van de werken van Bonhoeffer blijkt nog altijd uiterst actueel. Begin jaren dertig kwam het nazisme op, met Hitler als de Führer. Maar ook de invloed van het communisme was zeer groot. De politieke context van onze samenleving is weliswaar anders, maar toch zijn er belangrijke overeenkomsten. De zorgen van toen zijn er ook nu.

Lees meer...

 

In de drukte van ons bestaan is het vaak moeilijk om tot rust en stilte te komen. Toch is het een groot goed om in te keren in jezelf en te verstillen. Of je nu jong of oud bent, ruimte maken in je agenda voor een meditatief uur kan je daarbij helpen: samen stil worden, een (bijbel)tekst lezen, een kunstwerk bekijken of een muziekstuk beluisteren.

Lees meer...

 
Theatervoorstelling over de prijs van de vrijheid.
 
Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding heeft Kees van der Zwaard zich verdiept in de laatste uren van Dietrich Bonhoeffer. Bonhoeffer was een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen; slechts 39 jaar oud.

Lees meer...

 
Geïnspireerd door het contrast van de goede schepping met het ‘kwade’ virus dat dit jaar onze wereld teistert, kozen we voor het jaarthema ‘Groene genade’. We werden getroffen door de rijkdom in de natuur die de mens ten deel valt, maar die tegelijk vraagt om goed rentmeesterschap en een zorgvuldig beheer. Dit leidt tot dilemma’s waar we mee worstelen.
 
Tijdens vier thema-avonden worden ‘onder de boom van goed en kwaad’ verschillende dilemma’s belicht.
 
Op de eerste thema-avond van de reeks ‘Onder de boom van goed en kwaad’ komt de vraag naar voren wat de Corona-crisis met ons heeft gedaan. En wat dit voor onszelf en onze keuzes voor gevolgen kan hebben.

Lees meer...

 
Europa als universum van betekenissen
 
In de roman ‘Grand Hotel Europa’ word je als lezer ondergedompeld in de wereld zoals wij, moderne mensen, die meemaken. Je zou het boek kunnen lezen als een klaagzang over vervlakking van de cultuur, als een aanklacht tegen massatoerisme. En dat is het ook.
 
Maar tegelijk is dit boek meer dan dat. Want wie het leest wordt óók ondergedompeld in een wereld van oude verhalen, die teruggaan tot de Griekse oudheid en de Bijbel. Het boek bulkt bovendien van de symbolen en rituelen.

Lees meer...

 
Kinderen zingen in de Maartenskerk
 
Op zondag 25 oktober zijn alle kinderen welkom om na de kerkdienst samen met onze organist Arjan Veen liedjes in te studeren. Op zondag 1 november, de Oogstdienst, zullen zij ze uitvoeren.
 
De liedjes passen bij de thema’s van schepping en oogst en de Maaltijd van de Heer, die we op zondag 1 november zullen vieren. Een mooie kans om de kinderen op een laagdrempelige manier met deze thema’s in aanraking te laten komen en actief te betrekken bij de kerkdienst.
 

Lees meer...