Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? 
 
Het hangt allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil?
 
Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden. 
 
Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk. 
 
Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil ter discussie. Waarom schurken pech hebben en helden geluk is een confronterend debuut met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.
 
In twee avonden bespreken we dit uitdagende, goed toegankelijke boek. Op de derde avond gaan we met de auteur in gesprek. Hoe ver staat zijn denken eigenlijk af van de christelijke filosofie?
 
Filosoof Jurri├źn Hamer hekelt mythe van de vrije wil: 'Slagen is net zomin  een keuze als falen' | Wetenschap | AD.nl
Datum
Cyclus van 3 dinsdagavonden
2021: 11 oktober, 2 november en 23 november
Deze avonden zijn niet los van elkaar te bezoeken
Tijd 20.00 uur
Locatie Nader te bepalen
Begeleiding Rob Hamer
Entree Vrijwillige bijdrage (richtlijn € 6)
Aanmelden Via deze link.