In verband met de coronapandemie kunnen op het laatste moment nog wijzigingen plaatsvinden in locatie, aantal bezoekers en of een activiteit überhaupt doorgaat. Deze wijzigingen vermelden wij altijd op de website, wij raden u dan ook dan aan om kort van tevoren de website te checken voor de laatste informatie.

Met heel veel plezier presenteren wij u het programma 2020/2021 van de kerngroep Ontmoeten # Verdiepen.

De grote ontregeling van het afgelopen voorjaar betekende dat onze activiteiten van Ontmoeten # Verdiepen noodgedwongen werden geannuleerd. Nu starten we weer op. Te midden van onzekerheid hebben wij het vertrouwen dat we elkaar weer zullen ontmoeten en ons geloof kunnen verdiepen. 
 
Met de Johanneskerk en de Geloofsgemeenschap St. Andries in Leersum hebben we een gezamenlijk jaarthema gekozen: ‘Groene Genade’.
De samenleving viel afgelopen voorjaar door de corona-crisis stil. We werden ons meer bewust van de rijkdom en schoonheid van alles wat groeide en bloeide. Helderblauwe luchten en de bomenpracht van de Heuvelrug: we hebben daar meer oog voor gekregen. We ontvangen het zonder dat we er zelf de hand in hebben: Groene Genade.

Lees meer...

 

In de drukte van ons bestaan is het vaak moeilijk om tot rust en stilte te komen. Toch is het een groot goed om in te keren in jezelf en te verstillen. Of je nu jong of oud bent, ruimte maken in je agenda voor een meditatief uur kan je daarbij helpen: samen stil worden, een (bijbel)tekst lezen, een kunstwerk bekijken of een muziekstuk beluisteren.

Lees meer...

 
Aansluitend bij het jaarthema laten kunsthistorica Brechtje de Boer, Jan Duindam en Teun Kruijswijk Jansen zien en horen welke associaties ‘Groene Genade’ bij hen oproept in relatie tot beeldende kunst, poëzie en teksten.
 
Bomen zijn in de moderne en hedendaagse kunst dankbare bronnen van verbeelding en verwoording.
 

Lees meer...

 
In verband met de aangescherpte coronamaatregelen is deze lezing verplaatst naar de Maartenskerk in Doorn en ook online te volgen. U kunt zich aanmelden met dit formulier.
 
In deze lezing vertelt Ineke Bakker over haar visie op kerkzijn.
 
De kerk doet veel voor mensen in nood, maar er kan nog een tandje meer bij. Ze zegt: “We moeten werken aan een maatschappij waar geen armoede is, waarin mensen tot hun recht komen, waar vrede is. Het moet in de kerk niet te comfortabel worden. De kerk is er niet alleen voor een troostrijke, rustgevende boodschap. Het geloof moet je ook onrustig maken, het moet aanzetten tot inzet voor een betere wereld.”
 

Lees meer...

 

‘Op leven en dood’ is het jaarthema van ‘Speling’, een driemaandelijks tijdschrift voor bezinning. Het begon in 1948 als een blad van de Karmelieten. Vandaag de dag gaat het tijdschrift op zoek naar eigentijdse vormen van spiritualiteit met aandacht voor mystiek, ervaringsverhalen en de Bijbel.

Dit jaar worden we door de corona-crisis diepgaand aan het denken gezet over onze wijze van leven en geloven.

Lees meer...

 
Geïnspireerd door het contrast van de goede schepping met het ‘kwade’ virus dat dit jaar onze wereld teistert, kozen we voor het jaarthema ‘Groene genade’. We werden getroffen door de rijkdom in de natuur die de mens ten deel valt, maar die tegelijk vraagt om goed rentmeesterschap en een zorgvuldig beheer. Dit leidt tot dilemma’s waar we mee worstelen.
 
Tijdens vier thema-avonden worden ‘onder de boom van goed en kwaad’ verschillende dilemma’s belicht.
 
De derde thema-avond in de reeks ‘Onder de boom van goed en kwaad’ gaat over Christelijk geloof en rechtspopulisme in Nederland. Een gelukkig huwelijk?
 

Lees meer...

 
Rens Bijma, musicoloog en kenner van kerkmuziek, en Kees Bregman, theoloog, verzorgen een avond over klassieke muziek bij een bijbels thema. 
 
Deze keer gaat het over koning Salomo en het Bijbelboek Hooglied. Salomo - zijn naam betekent ‘vrede’- is de droomkoning van het Oude Testament. Zijn wijsheid is spreekwoordelijk en zijn vermogen tot beminnen eveneens.
 
Niet toevallig staat het Hooglied op zijn naam. Dat gaat over de liefde.

Lees meer...

 
De ongetrouwde bijenhoudster Hatidze woont in een verlaten dorp in Noord-Macedonië, waar ze haar zieke, oude moeder verzorgt.
 
Hatidze speurt steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand.
 

Lees meer...