Welkom!

Met veel plezier bieden wij u het programma 2022/2023 van de kerngroep Ontmoeten # Verdiepen aan. Een programma dat mede in samenwerking met de Johanneskerkgemeente en de Geloofsgemeenschap Sint Andries in Leersum, de Protestantse Gemeente Maarn-Maarsbergen tot stand is gekomen.

Zoals u van ons gewend bent, hebben wij voor dit programma weer een thema gekozen op het snijvlak van kerk en maatschappij en aansluitend bij de actualiteit. Dat thema is dit nieuwe seizoen ‘Geloofwaardig’.

Lees meer...

‘Speling’, is een tijdschrift over eigentijdse spiritualiteit en mystiek. De bezinning richt zich niet alleen op herkenbare religieuze uitingen en vormen. Speling probeert evenzeer de onderstroom van het alledaagse leven zichtbaar te maken. Speling is nieuwsgierig naar wat ten diepste leeft in de eigen ervaring, cultuur en de samenleving.

In deze kring wisselen we de lees- en kijkervaringen uit en zoeken vanuit de eigen ervaring naar verdieping.

De kring bestaat al een tijdje uit een redelijk constante groep waar evenwel ruimte is voor nieuwe deelnemers. Het maximum is 15 deelnemers.

Het tijdschrift komt vier keer per jaar uit en wordt uitgegeven door Skandalon. Bekijk de website www.speling.nl.

Lees meer...

Fars woont onder de grond. Daar is het donker, klein en muf. Het eten is er smerig.

Fars wordt er steeds chagrijniger van. Zijn oom Gosse droomt over een prachtige plek om te wonen. Met het lekkerste eten. Daarom stuurt hij Fars op pad om op zoek te gaan naar die mooie plek. Met zijn schep graaft Fars zich een weg langs glibbers, grubbels en gronders en door gangen, holletjes en tunnels, het licht tegemoet. Tijdens zijn avonturen maakt hij er soms een rommeltje van en komt hij in de problemen.

Gelukkig ontmoet hij ook vrienden die hem helpen bij zijn zoektocht. Zal hij die mooie plek ooit vinden?

Lees meer...

De Utrechtse Heuvelrug werd met de valwind in 2021 en de stormen in 2022 heftig getroffen. Vooral in Leersum natuurlijk, maar in alle omliggende dorpen en bossen merkten we dat ook. Het is klip en klaar dat we te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering. Maar hoe zit dat nu precies en hoe kunnen we ons ertegen teweerstellen?

Peter Siegmund, meteoroloog van het KNMI, gaat in op klimaatverandering en de gevolgen voor onze streek.

Marjolein Tiemens uit Driebergen, wijst ons op de handreikingen die ons geloof en de Bijbel kunnen geven om ons staande te houden in deze tijd van klimaatverandering en ontbossing.

Ook gaan we met elkaar in gesprek over persoonlijke en gezamenlijke stappen.

Lees meer...

Deze activiteit vind plaats op 7 oktober in plaats van 14 oktober.

Bekroonde documentaire, uit 2020, over het Waddengebied.

Een film waarin de stilte van de getijden en de continue ‘ademhaling’ van dit internationale werelderfgoed centraal staat en waarin de breekbare relatie tussen mens en natuur verkend wordt

Vier jaar lang werd langs 500 kilometer kustlijn en op afgelegen eilanden van de Nederlandse, Duitse en Deense wadden gefilmd.

Lees meer...

Bijbels Culinair is samen koken en samen genieten van maal en verhaal, is proeven hoe goed de Bijbel smaakt. De bedoeling is ervoor te zorgen dat u met een schat aan nieuwe smaken en ervaringen huiswaarts gaat.

Onder leiding van ‘kookdominee’ Han Wilmink gaan we aan de slag om een meergangen diner te bereiden, waarbij hij assisteert op pollepelafstand. De Bijbel is natuurlijk geen kookboek, maar er staan wel diverse gerechten in.

Na het koken gaan we aan tafel. We genieten van de maaltijd en luisteren naar gekruide verhalen en achtergronden van voedsel in Bijbelse tijden. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk van biologische en duurzame oorsprong.

Een heerlijk wijnarrangement is inbegrepen bij de prijs van het diner.

Lees meer...

 

Bij bibliodrama verkennen en ontdekken we op geheel eigen en actieve wijze Bijbelverhalen. Met verschillende werkvormen worden de deelnemers uitgenodigd om aan den lijve te ondervinden wat die verhalen ons te bieden hebben.

Door rolinleving, dialoog, interactie en beweging kunnen oude betekenissen vernieuwd en verbonden worden met het eigen leven en de huidige maatschappij. De oude verhalen krijgen hart en handen, voeten en adem in het nu.

Lees meer...

In Elburg, tussen de oude botters van weleer, is het grootste verhaal uit onze tijd vormgegeven: Bijbelverhalen in Zand.

In grote hallen staan meer dan 300 zandsculpturen. Deze unieke expositie verbindt Bijbelverhalen met historie, kunst en cultuur.

Tot 8 meter hoogte verrijzen de Egyptische farao’s in zand. Zij zijn gemaakt door de beste zandartiesten ter wereld. Vanuit de donkere Middeleeuwen wordt de toeschouwer langzaam naar de wortels van het christendom gevoerd.

Lees meer...